Votul uninominal in doua tururi de scrutin

Votul uninominal in doua tururi de scrutin este un pic diferit de cel "curat" intr-un singur tur, si acesta a fost mecanismul de vot propus de basescu la referendumul trecut. Poate voi scrie cateva cuvinte despre el cand voi avea timp si daca voi considera ca mai merita, dar concluzia mea (pe scurt) ar fi ca este cam la fel de toxic la adresa pluri-partidismului ca si votul uninominal "curat" intr-un singur tur, adica conduce tot catre o lume politica bipolara ca si votul uninominal intr-un singur tur dar printr-un mecanism care permite aparitzia unor partide noi cu localizare geografica restransa, insa in acelasi timp incurajeaza absorbtzia lor imediata de catre cele doua partide mari.
  • sincer sa fiu, nu-mi este inca clar de ce nu ne-a bagat basescu pe gat votul uninominal "curat" de prima data la referendum cu un slogan de genul "Sa cashtige cel mai bun!". Insa, oricare ar fi fost motivele lui basescu, intentzia lui a fost una si aceeasi de la inceput si a exprimat-o el insushi intr-un mod cum nu se poate mai clar: "imi doresc un sistem cu doua partide mari, plus UDRM". Evident, au existat nishte factori care i-au determinat decizia in sesnul uninominalului in doua tururi, dar din fericire socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ (partea proasta este insa ca a ieshit shtrutzo-camila de uninominal compensat ca o solutzie de ultim moment de salvare a votului proportzional in conditziile in care trebuia pastrata aparentza de "uninominal").

PS
Pana voi reveni cu o scurta analiza asupra acestui subiect (daca voi reveni), linkul din wikiepdia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vot_uninominal

Un comentariu:

  1. Daca si asta conduce la bipolarism, atunci e slab PNL. Pt ca in sistemul actual, daca ai 18% pe tara, dintr-un total de 90% (restul aprtidelor sa zicem fiind sub prag, ai 20% din locurile din Parlament. Daca PNL este dezavantajat SI de acest sistem, e o problema a lor, nu a tarii, a romanilor.

    Uninominalul e o struto-camila datorita parlamentarilor.

    RăspundețiȘtergere

 
Site Meter